Revista de Química. Vol. 25 Núm. 1-2 (2011)

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Tabla de Contenido


Editorial
  • Editorial Ortega San Martín, Luis; 1

  • Noticias Breves
  • Noticias Breves Rey de Castro, Ana; Ortega San Martín, Luis; Bernabé Matienzo, Renzo; 2-9

  • Compendio de Estadísticas
  • Compendio de estadísticas Ortega San Martín, Luis; 10-11

  • Rincón Filatélico
  • El Escudo Nacional del Perú y la Química Rabinovich, Daniel; 12

  • Molécula Destacada
  • El luminol Cedrón, Juan Carlos; 13-14

  • Premio IG Nobel
  • Wasabi: del ámbito gastronómico a las alarmas contra incendios Ortiz Rodriguez, Bruno A; 15-17

  • Premio Nobel de Química
  • Los cuasicristales: un premio Nobel a la perseverancia Argüelles Delgado, Alonso José; 18-21

  • Destacamos de la literatura científica
  • Nuevas puertas se abren en la síntesis orgánica: Síntesis Total de (±)-Aspidofilina A Medina, Juan Pablo; 22-24
  • ¿Al fin nanopartículas de óxido de hierro estables en el cuerpo humano? Requejo-Roque, Katherinne Isabel; 24-26
  • Fotosistema II y fotosíntesis artificial: buscando una nueva alternativa energética Arismendi Romero, Graciela; 26-28

  • Artículos
  • El selenio, un elemento poco conocido con un rol biológico importante Cañari Chumpitaz, Cristhian; 29-33
  • Los cristales aperiódicos: treinta años del descubrimiento de los cuasicristales Landauro, Carlos V; 34-37
  • ¿Tiene sentido educar para reciclar residuos sólidos y no hacerlo? El caso de la Pontificia Universidad Católica del Perú Fox Llerena, Estefanía; Koo Urcia, Gabriel; Chapell Merino, Dania; 38-41

  • Olimpiada Peruana de Química
  • 2011, un año de récords en la Olimpiada Peruana de Química (OPQ) Chong, Miguel; 42-45

  • Tesis de Licenciatura y Maestría de la Sección Química de la PUCP
  • Tesis de Licenciatura y Maestría sustentadas en la Sección Química de la PUCP Ortega San Martín, Luis; 46-51

  • Recomendaciones Literarias
  • “Neurogastronomy. How the Brain Creates Flavor and Why it Matters”, Gordon M. Shepherd Gonzales Gil, Patricia; 52

  • Recomendaciones en la Web
  • Recomendaciones en la red Zapata Ramirez, Victor; 53

  • Pasatiempos
  • Pasatiempos Hernández García, Yulán; 56
  • Explorar

    Resultados de Búsqueda

    Mostrando 1 - 10 de 18
    • Ítem
      Los cristales aperiódicos: treinta años del descubrimiento de los cuasicristales
      (Pontificia Universidad Católica del Perú, 2011-02-21) Landauro, Carlos V.
      Almost thirty years after the discovery of quasicrystals and after the Nobel Prize in Chemistry awarded to their discoverer, this short paper reviews the quasicrystals from a particular point of view. In the present paper the state of the art knowledge of quasicrystals is presented starting from their discovery and finishing with their manipulation at the nanoscopic scale.
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      2011, un año de récords en la Olimpiada Peruana de Química (OPQ)
      (Pontificia Universidad Católica del Perú, 2011-02-21) Chong, Miguel
      The Peruvian Chemistry Olympiad (OPQ) set a new participation record, with over 2,000 students nationwide. Furthermore, the Peruvian National team achiev edits greatest success in the International Chemistry Olympiad (IChO) and the Iberoamerican Chemistry Olympiad (OIAQ), with a total of seven awards.
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      ¿Al fin nanopartículas de óxido de hierro estables en el cuerpo humano?
      (Pontificia Universidad Católica del Perú, 2011-02-21) Requejo-Roque, Katherinne Isabel
      Currently, it is possible to obtain iron oxide nanoparticles soluble in water with high stability in biological environments through thermal decomposition at high temperatures and ligand exchange. This method of synthesis allows good control of size distribution in order to obtain monodispersed nanoparticles with surfaces suitable for functionalization which is necessary for biological applications.
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      Noticias Breves
      (Pontificia Universidad Católica del Perú, 2011-02-21) Rey de Castro, Ana; Ortega San Martín, Luis; Bernabé Matienzo, Renzo
      This section contains a small compilation of news andevents that took place in Peru and that are interestingfrom a chemistry perspective. You will see that Chemistryis present in almost everything in our everyday life.
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      El selenio, un elemento poco conocido con un rol biológico importante
      (Pontificia Universidad Católica del Perú, 2011-03-06) Cañari Chumpitaz, Cristhian
      Selenium is an essential micronutrient present in various organisms including human beings. This element may be found in different organic and inorganic metabolites, and selenocysteine (Sec) is the most important. The insertion of Sec in selenoproteins uses a unique mechanism that involves the recoding of the UGA codon. This process requires new RNA fragments like the selenocysteine insertion sequence (SECIS) in the mRNA. The function of many selenoproteins is not known completely; however, some of them are involved in intracellular redox signaling regulation, redoxhomeostasis and thyroid hormone metabolism. Se deficiency in humans affects human health and results in diseases such as cancer, Keshan disease and hormonal disfunctions.
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      Tesis de Licenciatura y Maestría sustentadas en la Sección Química de la PUCP
      (Pontificia Universidad Católica del Perú, 2011-02-21) Ortega San Martín, Luis
      Aquí encontrará un resumen ampliado de las tesis de licenciatura y maestría presentadas en 2011 por los alumnos de investigación de la sección Química dela PUCP.
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      Pasatiempos
      (Pontificia Universidad Católica del Perú, 2011-03-01) Hernández García, Yulán
      No presenta resumen
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      Fotosistema II y fotosíntesis artificial: buscando una nueva alternativa energética
      (Pontificia Universidad Católica del Perú, 2011-02-21) Arismendi Romero, Graciela
      With the elucidation of the crystal structure of photosystemII (PSII), an important step in the search for new environmentally friendly energy alternatives has been taken. The attempt to imitate the characteristic reaction of photosynthesis (in order to manufacture ecologically friendly fuels) could represent a new opportunity to reduce our dependence on fossil fuels.
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      “Neurogastronomy. How the Brain Creates Flavor and Why it Matters”, Gordon M. Shepherd
      (Pontificia Universidad Católica del Perú, 2011-03-01) Gonzales Gil, Patricia
      No presenta resumen
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      Nuevas puertas se abren en la síntesis orgánica: Síntesis Total de (±)-Aspidofilina A
      (Pontificia Universidad Católica del Perú, 2011-02-21) Medina, Juan Pablo
      Organic synthesis has gone through many changes over the past few years, new concepts and reactions have been incorporated into the tools available for the synthesis. In 2011 the synthesis of Aspidophylline A, an alkaloid furoindoline, was reported. This synthesisis of great importance because it validates the interrupted Fischer indolization.