Revista de Química. Vol. 35 Núm. 2 (2021)

URI permanente para esta colecciónhttp://54.81.141.168/handle/123456789/185305

Tabla de Contenido


Editorial
  • Un bicentenario que también celebramos los químicos Ortega-San-Martín, Luis; 1

  • Rincón Filatélico
  • Bicentenario… de la cafeína Rabinovich, Daniel; 2-3

  • Artículos
  • Armas químicas: descripción general de tipos, riesgos y tratamientos Muñoz-Canales, Verónica; Rodríguez-López, Julián; 4-18
  • La cromatografía en capa fina: una alternativa vigente en la industria farmacéutica Vallejo-Rosero, Yeraldin Johana; Barrios-Correa, Luis; Anaya-Gil, Jorge; 19-25
  • Si la leche es blanca, ¿Por qué el queso es amarillo? Escobar Zapata, Carlos Alfonso; 26-29
  • Rojo: el color del Perú Beltrán-Suito, Rodrigo; 30-35
  • 100 años de la ciencia macromolecular: orígenes y perspectivas de futuro Ayarza, Jorge; 36-43
  • Tendencias en el uso del biocarbón como acondicionador de suelos Aponte, Gloria María; Soledad-Rodríguez, Beatriz; 44-51
  • Explorar

    Resultados de Búsqueda

    Mostrando 1 - 1 de 1
    • Ítem
      Rojo: el color del Perú
      (Pontificia Universidad Católica del Perú, 2021-10-19) Beltrán-Suito, Rodrigo
      The red color is characteristic of the symbols and emblems of Peru. It is not only present in the national flag, but is also characteristic of its national bird (Rupicola peruviana) and flower (Cantua buxifolia). Their color is due to the structural characteristics of organic substances belonging to the family of carotenoids and flavonoids. Apart from their use as colorants and pigments, these compounds also find diverse applications in pharmaceuticals and nutrition due to their antioxidant properties. This review details the specific compounds that give rise to the red color of the most representative plants and animals of Peru. The presence of unique substances not observed in other species is also highlighted.