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dc.contributor.authorChávez Achong, Julio
dc.date.accessioned2022-02-11T18:54:41Z
dc.date.available2022-02-11T18:54:41Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.urihttps://repositorio.pucp.edu.pe/index/handle/123456789/183459
dc.description.abstractCoffee growing occupies a significant place in the global and national economy and agricultural production, but also in the socioecosystems where it is located, which in the case of Peru is mainly the upper Amazon. Little thought is given to this last characteristic. This text does not present the results of an empirical research. It intends to be an essay based on approaches and concepts of diverse sciences, highlighting the natural and sociocultural articulation in coffee growing activities. It pretends to make visible co-evolutionary lines between nature and human society that may predispose us to be more sensitive and more responsible with their future.en_US
dc.description.abstractLa caficultura ocupa un lugar significativo en la economía y en la producción agrícola mundial y nacional, pero también en los socioecosistemas donde se localiza, que para el caso de Perú es principalmente la alta Amazonía. Poco se reflexiona sobre la última característica. Este texto no presenta los resultados de una investigación empírica. Pretende ser un ensayo apoyado en enfoques y conceptos de diversas ciencias, resaltando la articulación natural y sociocultural en la actividad cafetalera. Se quiere visibilizar líneas coevolutivas entre la naturaleza y la sociedad humana, que quizá nos predispongan a ser más sensibles y también más responsables con su devenir.es_ES
dc.language.isospa
dc.publisherPontificia Universidad Católica del Perú. Instituto de la Naturaleza, Tierra y Energía (INTE-PUCP)es_ES
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesses_ES
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/pe/*
dc.subjectSistemas socioecológicos--Perúes_ES
dc.subjectResiliencia socioecológica--Perúes_ES
dc.subjectHomeostasis sociocultural--Perúes_ES
dc.subjectDesarrollo sostenible--Perúes_ES
dc.subjectAntropología ambientales_ES
dc.subjectSociología ambientales_ES
dc.subjectCaficultura orgánicaes_ES
dc.subjectComercio justo--Perúes_ES
dc.titleAsumiendo la vida con una taza de cafées_ES
dc.title.alternativeTaking on life with a cup of coffeeen_US
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/bookPart
dc.type.otherCapítulo de libro
dc.subject.ocdehttps://purl.org/pe-repo/ocde/ford#5.06.01
dc.publisher.countryPE
dc.identifier.doihttps://doi.org/10.18800/978-9972-674-30-3.012


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