Asumiendo la vida con una taza de café
Abstract
Coffee growing occupies a significant place in the global and
national economy and agricultural production, but also in the socioecosystems
where it is located, which in the case of Peru is mainly
the upper Amazon. Little thought is given to this last characteristic.
This text does not present the results of an empirical research. It
intends to be an essay based on approaches and concepts of diverse
sciences, highlighting the natural and sociocultural articulation in
coffee growing activities. It pretends to make visible co-evolutionary
lines between nature and human society that may predispose
us to be more sensitive and more responsible with their future. La caficultura ocupa un lugar significativo en la economía
y en la producción agrícola mundial y nacional, pero también en
los socioecosistemas donde se localiza, que para el caso de Perú
es principalmente la alta Amazonía. Poco se reflexiona sobre la
última característica. Este texto no presenta los resultados de una
investigación empírica. Pretende ser un ensayo apoyado en enfoques
y conceptos de diversas ciencias, resaltando la articulación natural
y sociocultural en la actividad cafetalera. Se quiere visibilizar líneas
coevolutivas entre la naturaleza y la sociedad humana, que quizá nos
predispongan a ser más sensibles y también más responsables con su
devenir.
Temas
Collections
The following license files are associated with this item: