Show simple item record

dc.contributor.authorSabogal-Dunin-Borkowski, Ana
dc.date.accessioned2024-04-01T16:39:21Z
dc.date.available2024-04-01T16:39:21Z
dc.date.issued2023-09-12
dc.identifier.urihttps://revistas.pucp.edu.pe/index.php/Kawsaypacha/article/view/26910/25879
dc.identifier.urihttps://repositorio.pucp.edu.pe/index/handle/123456789/199111
dc.description.abstractThe paramo is an ecosystem whose importance lies in the conservation and accumulation of water and carbon. Its deterioration has repercussions on the increase of emissions and reduces aquifer recharge. Despite this, this ecosystem faces significant pressure in Peru, especially due to overgrazing. The study reviews the state of the paramo and links ecological conservation to the organizational structure of communities in the Piura highlands. The study aims to provide elements for the development of a sustainable management of the paramo ecosystem in the Pacaipampa, Alto de Frías, and Huancabamba paramos, in the Piura department, Peru. It is concluded that the paramo is a human-influenced ecosystem that, despite facing strong livestock pressure, can achieve sustainable development for local communities by linking its conservation through proper grazing management with the rest of the Piura region, allowing for its preservation.en_US
dc.description.abstractEl páramo es un ecosistema cuya importancia radica en la conservación y acumulación de agua y carbono. Su deterioro repercute en el aumento de emisiones y disminuye la recarga de acuíferos. A pesar de ello, este ecosistema afronta en el Perú gran presión, en especial debido al sobrepastoreo. El estudio revisa el estado del páramo y enlaza la conservación ecológica a la forma de organización de las comunidades en la sierra de Piura. El estudio busca aportar elementos para el desarrollo de un manejo sostenible del ecosistema del páramo de los páramos de Pacaipampa, Frías y Huancabamba, en el departamento de Piura, Perú. Se concluye que el páramo es un ecosistema antrópico que, si bien sufre una fuerte presión ganadera, enlazando su conservación mediante una gestión adecuada del pastoreo con el resto de la región Piura, puede lograr el desarrollo sostenible de las comunidades locales, lo que permitiría su conservación.es_ES
dc.formatapplication/pdf
dc.language.isospa
dc.publisherPontificia Universidad Católica del Perúes_ES
dc.relation.ispartofurn:issn:2709-3689
dc.relation.ispartofurn:issn:2523-2894
dc.rightsAttribution 4.0 International*
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesses_ES
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0*
dc.sourceRevista Kawsaypacha: Sociedad y Medio Ambiente; Núm. 12 (2023)es_ES
dc.subjectNorthern Peruvian Paramoen_US
dc.subjectSustainable developmenten_US
dc.subjectLivestock pressureen_US
dc.subjectPiura, Peruen_US
dc.subjectPáramo norperuanoes_ES
dc.subjectDesarrollo sosteniblees_ES
dc.subjectPresión ganaderaes_ES
dc.subjectPiura, Perúes_ES
dc.titleDesarrollo sostenible del páramo peruano: estudio de caso de los páramos de Pacaipampa, Frías y Huancabamba, departamento de Piura, Perúes_ES
dc.title.alternativeSustainable Development of the Peruvian Paramo: A Case Study of the Pacaipampa, Alto de Frías, and Huancabamba Paramos, Piura Department, Peruen_US
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.type.otherArtículo
dc.subject.ocdehttps://purl.org/pe-repo/ocde/ford#2.07.01
dc.publisher.countryPE
dc.identifier.doihttps://doi.org/10.18800/kawsaypacha.202302.A004


Files in this item

FilesSizeFormatView

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Attribution 4.0 International
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution 4.0 International