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dc.contributor.authorCarrigan, Matthew A.
dc.date.issued2016-10-05es_ES
dc.identifier.urihttp://revistas.pucp.edu.pe/index.php/quimica/article/view/15514/15969
dc.identifier.urihttp://revistas.pucp.edu.pe/index.php/quimica/article/view/15514/16500
dc.description.abstractWe have resurrected ancient enzymes from our primate ancestors and identified several mutations occurring approximately 10 million years ago that endowed our ancestors with an enhanced capacity to metabolize ethanol.  This episode of enzyme evolution coincided with a global climate change associated with shrinking African forests and our ancestor’s transition from an arboreal lifestyle to a terrestrial lifestyle where highly fermented fruit is more common. These studies suggest that the evolution of our ancestor’s enzymes may have enabled our ancestors to exploit an alternative source of nourishment during a time when food was scarce.en_US
dc.description.abstractGracias a la resurrección de varias enzimas de nuestros antepasados primates se han identificado varias mutaciones que ocurrieron hace, aproximadamente, 10 millones de años, las cuales le confirieron a nuestros antepasados una capacidad mucho mayor para metabolizar etanol. Este episodio de evolución enzimática coincidió con un cambio climático global asociado con la reducción de los bosques africanos y la transición de nuestros antepasados de un estilo de vida arbórea a un estilo de vida terrestre en el cual la fruta altamente fermentada era más común. Estos estudios sugieren que la evolución de las enzimas de nuestros antepasados pueden haberles permitido explotar una fuente alternativa de alimento cuando la comida era escasa.es_ES
dc.formatapplication/pdf
dc.formatapplication/pdf
dc.language.isospa
dc.language.isoeng
dc.publisherPontificia Universidad Católica del Perúes_ES
dc.relation.ispartofurn:issn:2518-2803
dc.relation.ispartofurn:issn:1012-3946
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesses_ES
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0*
dc.sourceRevista de Química; Vol. 30 Núm. 1-2 (2016)es_ES
dc.subjectEtanoles_ES
dc.subjectAlcohol deshidrogenasaes_ES
dc.subjectADH2es_ES
dc.subjectADH4es_ES
dc.titleEl porqué de que bebamos alcohol tiene sus raíces en nuestra evoluciónes_ES
dc.title.alternativeThe reason we drink alcohol is rooted in our evolutionen_US
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.type.otherArtículo
dc.subject.ocdehttps://purl.org/pe-repo/ocde/ford#1.04.00
dc.publisher.countryPE


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