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dc.contributor.authorGómez Galvarriato, Aurora
dc.date.accessioned2023-05-15T21:24:40Z
dc.date.accessioned2023-05-16T14:55:18Z
dc.date.available2023-05-15T21:24:40Z
dc.date.available2023-05-16T14:55:18Z
dc.date.issued2022-06-08
dc.identifier.urihttps://revistas.pucp.edu.pe/index.php/revistaira/article/view/25343/23889
dc.identifier.urihttps://repositorio.pucp.edu.pe/index/handle/123456789/193668
dc.description.abstractDescription of the development of the nixtamal industry, which comprises the milling of nixtamalized corn, mecha-nized tortilla processing and the production of nixtamalized corn flour. Based on local innovation, it adjusted to the preferences of domestic consumers, who consume freshly made tortillas. However, with time and global expansion, new types of products emerged, such as the packaged tortilla produced on a large scale, that gradually conquered the domestic market. The relationship between local technological innovation and industrialization in a country like Mexico, where both processes do not usually go hand in hand, highlighted.en_US
dc.description.abstractDescripción del desarrollo de la industria del nixtamal, que comprende la molienda de maíz nixtamalizado, la elaboración mecanizada de tortillas y la producción de harina de maíz nixtamalizado. Al basarse en la innovación local, se ajustó a las preferencias de los consumidores nacionales, que consumen tortilla recién hecha. Sin embargo, con el tiempo y la expansión global surgieron nuevos tipos de productos, como la tortilla empacada producida en gran escala que fue conquistando el mercado nacional. Destaca la relación entre la innovación tecnológica local y la industrialización en un país, como México, en donde usualmente ambos procesos no suelen ir de la mano.es_ES
dc.formatapplication/pdf
dc.language.isospa
dc.publisherPontificia Universidad Católica del Perúes_ES
dc.relation.ispartofurn:issn:2415-5896
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesses_ES
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/*
dc.sourceRevista del Instituto Riva-Agüero; Vol. 7 Núm. 1 (2022)es_ES
dc.subjectnixtamal industryen_US
dc.subjectcorn flour tortillasen_US
dc.subjectnixtamalized cornen_US
dc.subjectlocal technologyen_US
dc.subjecttechnological innovationen_US
dc.subjectIndustria del nixtamales_ES
dc.subjecttortillas de harina de maízes_ES
dc.subjectMaíz nixtamalizadoes_ES
dc.subjecttecnología locales_ES
dc.subjectInnovación tecnológicaes_ES
dc.titleLa industrialización del nixtamal y la elaboración de la tortilla en Méxicoes_ES
dc.title.alternativeThe industrialization of nixtamal and tortilla production in Mexicoen_US
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.type.otherArtículo
dc.subject.ocdehttps://purl.org/pe-repo/ocde/ford#6.00.00
dc.publisher.countryPE
dc.identifier.doihttps://doi.org/10.18800/revistaira.202201.006


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